- Verzendkosten €2,95 - Gratis vanaf €35,-
- 30 dagen bedenktijd
- Webshop keurmerk
- Fysieke winkel in Harderwijk
Je winkelwagen is momenteel leeg
Tegenwoordig worden voor onze keukenmessen verschillende soorten staal gebruikt. Het kan soms onduidelijk zijn waar het mes van is gemaakt en hoe je het mes nu het best kan onderhouden. Wij zoomen graag wat verder in op 2 staalsoorten: Carbonstaal en roestvrij staal. Wat is het verschil tussen deze staalsoorten en waar moet je rekening mee houden? Het is bijvoorbeeld goed om te weten waar beide stalen om bekend staan, waar ze van gemaakt zijn en wat hun unieke eigenschappen zijn.
RVS wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd, maar de originele benaming is roestvast staal. Het is een staalsoort wat wel degelijk kan roesten, maar minder snel dan andere staalsoorten. Vaak zie je dat bij roestkleurige vlekken ook verwarring ontstaat tussen ‘gewone’ roest en vliegroest. Mocht je hier meer over willen weten bekijk dan ook eens onze pagina met uitleg over vliegroest.
Het klopt inderdaad dat messen die gemaakt zijn van roestvrij staal beter bestand zijn tegen roest. Roestvrij staal, dus ook wel roestvast staal genoemd, bestaat uit een combinatie van materialen. Dit is namelijk ijzer en koolstof, ook bestaat uit voor een bepaald deel uit chroom vaak ongeveer 10%.
Keukenmessen kunnen in de vaatwasser worden gereinigd als het lemmet van het RVS is gemaakt, tenzij het een houten handvat heeft. Toch raden wij het reinigen in de vaatwasser bij ieder mes af. Door de keukenmessen met de hand te wassen blijven ze langer mooi, is er minder kans op vliegroest en zal het lemmet langer scherp blijven.
Na enige tijd is het nodig een roestvrijstalen keukenmes te slijpen, omdat de scherpheid afneemt. Dit is afhankelijk van hoe intensief het mes gebruikt wordt, wat voor snij ondergrond er wordt gebruikt, hoe het mes wordt gereinigd en hoe het mes wordt opgeborgen. Het slijpen van een roestvrijstalen mes is goed te doen. Bekijk onze pagina over het slijpen van messen voor handige tips en trick hiervoor!
Carbon staal is een speciaal soort staal met een hoog koolstofgehalte. Hierdoor blijft het lemmet van het mes langer sterk en heeft het een hoge hardheid. Dit materiaal heeft in gebruik ook een keerzijde. Door het hoge percentage koolstof in het lemmet van deze messen is het erg gevoelig voor roesten. Messen waarbij het lemmet gemaakt is van carbon staal blijven langer scherp en zijn gemakkelijk te slijpen. Een bekend voorbeeld van een keukenmes met carbonstaal is het Robert Herder Molenmesje.
Messen met een carbonstalen lemmet mogen absoluut niet in de vaatwasser en wij raden dan ook aan om het lemmet direct na gebruik schoon te maken met warm water en een beetje schoonmaakmiddel. Daarna dient het lemmet meteen droog gemaakt te worden. Wacht hier vooral niet te lang mee na het snijden van producten met een hoog zuurgehalte. Dit tast het lemmet snel aan als dit niet op tijd wordt schoongemaakt.
Doordat je tijdens het bereiden van de lekkerste gerechten etenswaren snijdt, kan er wat verkleuring optreden op het carbon lemmet. Dit is ongevaarlijk en zorgt ook niet voor minder scherpte. Met behulp van een speciale gum of schoonmaakmiddel dat hiervoor gemaakt is kunnen roestplekken worden weggehaald.
Carbonstalen keukenmessen kunnen het best (kort) geslepen worden op een keramische slijpstaaf.
Het belangrijkste verschil tussen roestvrij staal en carbon staal is het onderhoud en de scherpte. Een roestvrijstalen lemmet is gemakkelijker te onderhouden, maar zal eerder zijn scherpheid verliezen. Dit type mes moet dus eerder geslepen worden. Een carbonstalen keukenmes vergt meer onderhoud, maar zal wel een stuk langer scherp blijven vanwege de hoge hardheid van het mes. Heb jij hulp nodig bij het maken van deze keuze? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.