• Verzendkosten €2,95 - Gratis vanaf €35,-
  • 30 dagen bedenktijd
  • Webshop keurmerk
  • Fysieke winkel in Harderwijk
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Damast keukenmessen

Damast keukenmessen ogen niet alleen prachtig, maar zijn ook erg functioneel. Het lemmet heeft vaak een hogere hardheid en is voorzien van een Japanse slijping. Door de hoge hardheid blijven de messen extra lang vlijmscherp, wel zijn de messen hierdoor wat kwetsbaarder.

Damast keukenmes

Wat voor type staal is damaststaal?

Van origine is damaststaal afkomstig uit India en werd het staal vervoerd naar het Midden-Oosten, een plek genaamd (je raad het al) Damascus. Helaas zijn de technieken van de vroegere damast keukenmessen verloren gegaan. In deze dagen wordt damast staal vaak gemaakt door meerdere lagen staal te vouwen. Op deze manier ontstaan de prachtige patronen in het lemmet. Damast staal bereikt zo’n hoge hardheid doordat tijdens het vouwen van staal koolstof verspreidt. Tijdens het verhitten van dit staal ontstaat er een reactie waarbij het koolstof goed wordt opgenomen in het staal. Nieuwsgierig geworden naar meer informatie over staalsoorten bekijk dan onze pagina met informatie over staalsoorten van keukenmessen.

Damastmessen echte eyecatchers

Hoe komt het nou dat elk damast mes zo’n eyecatcher is? Dit heeft ermee te maken dat het lemmet van meerdere lagen staal is gemaakt. Er zal geen één mes zijn die er hetzelfde eruit ziet. Het patroon van het damaststaal is afhankelijk van vele factoren: staalsoort, staalkern, verwarmingsproces, verhardingsproces, slijpen en polijsten. Ze zijn allemaal uniek. Daarnaast worden de damast keukenmessen vaak voorzien van een prachtige houten handvat wat een luxe uiterlijk aan de messen geeft.

Damast keukenmes (2)

Voordelen van een Damast keukenmes

Afhankelijk van het aantal lagen, type staal, staal kern, het smeden en het verhardingsproces kunnen de hardheden oplopen tot 65 HRC. Het lemmet van de messen is voorzien van een Japanse slijping waardoor ze een dunne snede hebben.

Sommige Japanse damast messen zijn voorzien van een gehamerd patroon (oftewel hamerslagen). Dit zorgt niet alleen voor een extra toevoeging voor het oog, omdat het er mooi uitziet, maar het is ook erg effectief. De hamerslagen zorgen er namelijk voor dat etenswaren niet of minder snel aan het lemmet blijven plakken, omdat dankzij de uithollingen in het lemmet er altijd lucht bij komt.

Benieuwd hoe damast keukenmessen eruitzien en welke verschillen er zijn? Neem dan een kijkje bij de damast keukenmessen van Miyabi.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »