Ieder (keuken)mes wordt na verloop van tijd minder scherp. Er zijn verschillende manieren om je mes weer scherp te krijgen. Wij hebben verschillende producten om jouw mes te slijpen. Het kan per mes verschillen wat het beste te gebruiken is. We geven je graag enkele tips voor het slijpen van jouw mes.

In welke hoek moet mijn mes geslepen worden?
Om te weten in welke hoek jouw mes geslepen moet worden is het goed om te weten wat de afkomst is van jouw mes. Waar is het mes gemaakt en welke materialen zijn er gebruikt voor het mes? Dat zijn belangrijke vragen om uit te zoeken. Voor de specifieke hoek maken wij onderscheid tussen Europese en Japanse messen.
Europese messen
De meeste Europese messen worden in een slijphoek van ongeveer 20 graden per kant geslepen. Dit is een gebruikelijke slijphoek, waarmee je de gemiddelde snijtaak in de keuken goed kan uitvoeren. Europese messen hebben vaak een hardheid van ongeveer 54-58 HRC, waardoor ze gemakkelijk te slijpen zijn.
Japanse messen
Een Japans keukenmes wordt vaak in een slijphoek van ongeveer 15 graden per kant geslepen. De vlijmscherpe messen zijn handig voor het snijden van bijvoorbeeld sushi of sashimi. De hardheid van een Japans mes ligt vaak hoger, tot wel 68 HRC. Hierdoor kunnen deze messen niet met elke slijper geslepen worden. Waarmee dan wel? Dat lichten we graag toe!
Hoe slijp ik mijn messen?
Voor deze vraag is het materiaal van je mes belangrijk. De vraag is niet alleen hoe, maar vooral waarmee slijp ik mijn messen? Hiervoor bieden wij verschillende opties. Wij zullen toelichten wat deze optie is en wanneer je welke optie kan kiezen.
- Wetsteen
Een wetsteen is over het algemeen het beste voor je mes. Je slijpt hier zowel Europese als Japanse messen mee. Hoe lager de grit, hoe grover de slijpsteen. Met een lage grit slijp je dus veel van je mes en met een hogere grit polijst je de messen. Dit polijsten zorgt ervoor dat het mes extra lang scherp blijft! Heb je een mes met weinig bramen, dan is een wetsteen van ongeveer 1000 grit ideaal om je mes te slijpen. Belangrijk is om altijd de juiste techniek en slijphoek aan te houden bij een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd. Om je hierbij te helpen hebben wij ook enkele wetstenen met slijphulp in het assortiment. Kijk bijvoorbeeld eens naar de MinoSharp slijpsteen met slijphulp.
Wil je advies over de keuze in grofheid van de slijpsteen? Neem dan gerust contact met ons op.

- Slijpmachine
Bij een slijpmachine kan je kiezen uit een handslijper of een elektrische slijpmachine. Vaak staan beide al in de juiste slijphoek voor het mes. Wel is het goed om bij de slijpmachines goed na te gaan of ze geschikt zijn voor Europese of Japanse messen en wat de ingestelde slijphoek precies is. Sommige slijpmachines zijn zelfs geschikt voor gekartelde messen. Let wel op, want de meeste slijpmachines zijn alleen geschikt voor gladde messen. Wij hebben enkele slijpmachines die speciaal voor een zakmes gemaakt zijn, die zijn vanwege het materiaal en de slijphoek meestal niet geschikt voor een keukenmes.
Deze Victorinox messenslijper en Deejo messenslijper zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor zakmessen.
Heb je een enkelzijdig geslepen keukenmes? Dan is niet iedere slijpmachine geschikt voor deze slijping. Een aantal specifieke slijpmachines zoals deze Chef’s Choice Messenslijper 1520 zijn wel geschikt. Een wetsteen en een aanzetstaal zijn ook voor enkelzijdig geslepen messen te gebruiken.

- Aanzetstaal
Om je messen tussen het slijpen door scherp te houden is het aan te raden om een aanzetstaal te gebruiken. We maken hierin onderscheid tussen een aanzetstaal en een slijpstaaf. Met een aanzetstaal kan je, zoals de naam al zegt, een mes aanzetten. Op dat moment is het mes scherp genoeg voor gebruik. Een aanzetstaal slijpt niet en is gemaakt van staal.
Is je mes een stuk botter of heb je een keukenmes met een hoge hardheid (zoals Japanse messen)? Dan kan je beter een slijpstaaf gebruiken. Een slijpstaaf is rond of ovaal en heeft een keramische of zelfs diamanten coating. Deze coating zorgt ervoor dat de staaf ook daadwerkelijk een stukje slijpt. Houdt het mes in de juiste slijphoek en je keukenmes is in een handomdraai weer vlijmscherp!

- Slijpservice
Naast de verkoop van producten om zelf je keukenmes te slijpen, bieden wij in onze winkel in Harderwijk een slijpservice aan. Dit kan alleen vanaf deze locatie en je bent het keukenmes ongeveer 1,5 week kwijt. Wij brengen het keukenmes voor deze service namelijk naar een professionele slijper in de buurt. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op over deze slijpservice.
Ben je na het lezen benieuwd naar onze messenslijpers? Bekijk ons online aanbod en kies de slijper die past bij jouw type keukenmes.