- Verzendkosten €2,95 - Gratis vanaf €35,-
- 30 dagen bedenktijd
- Webshop keurmerk
- Fysieke winkel in Harderwijk
Je winkelwagen is momenteel leeg
Met of zonder kartels, een prettige handgreep en de lengte van een mes; allemaal punten waar we vanzelfsprekend aan denken bij het kopen van een keukenmes. Naast deze eigenschappen is ook de staalsoort van je keukenmes belangrijk. De staalsoort zegt veel over de scherpheid, het gebruik en het onderhoud van je mes. We lichten daarom graag een aantal veel voorkomende staalsoorten kort toe.
3CR13 staal is een staalsoort die van oorsprong afkomstig is vanuit China. Kenmerkend is dat een mes met dit type staal een lemmet heeft met een hoog gehalte chroom en laag gehalte carbon. Dit betekent dat het lemmet goed bestendig is tegen roest. Gemiddeld ligt de hardheid van dit type staal rond de 53 tot 55HRC. Daarnaast is 3CR13 staal erg gemakkelijk te slijpen. Bij Homeys keukenmessen wordt dit type staal gebruikt.
Binnen de bekende 440 roestvrijstaal familie heeft 440C staal het hoogste carbon gehalte. De messen hebben een hoge resistentie, zijn bestand tegen roest en zijn gemakkelijk te slijpen. Vaak wordt dit type staal gebruikt voor koksmessen en deze staalsoort kan een Japanse slijping hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de Forged Brute, Intense en Olive keukenmessen. Messen gemaakt van 440C staal hebben een hardheid van ongeveer 58HRC.
De staalsoort AUS 8 is afkomstig uit Japan. Het type staal staat bekend om het hoge percentage chroom en heeft vaak een hardheid rond de 58 HRC. Afhankelijk van de behandeling van het lemmet kan de hardheid zelfs oplopen naar 60 HRC. Daarnaast is het lemmet gemakkelijk te slijpen en heeft het een hoge krasbestendigheid. Een voorbeeld van keukenmessen waarbij het lemmet gemaakt is van AUS 8 staal is de Okinawa serie van het merk Samura.
Een andere Japanse staalsoort is CMV60 staal, dit is eigenlijk een alias voor VG10 staal. Wat maakt dit type staal nou zo bijzonder. Ten eerste is het een Japanse staalsoort dat bijna alleen maar als damaststaal wordt gebruikt. Dit houdt in dat er meerdere lagen staal worden gebruikt. Zo is de kern van CMV60 staal gemaakt en wordt het beschermd door maar liefst 64 lagen VG10 staal. Hierdoor heeft het lemmet een hardheid van 60HRC. Na het smeden wordt het lemmet meteen afgekoeld met temperatuur van maar liefst -196 °C. Daarnaast wordt er bij het verfijnen van het lemmet een drie stappen methode gebruikt voor het beste resultaat. Keukenmessen waarbij de kern van het lemmet van CMV60 staal gemaakt zijn komen van het merk Miyabi uit de 7000D serie.
Cromova 18 staal is bijzonder dankzij de speciale combinatie van carbon, chroom, molybdeen en vanadium. Dit zorgt ervoor dat het lemmet lang scherp blijft, een hoge resistentie heeft, maar ook gemakkelijk te slijpen is. Het type staal is afkomstig van de fabriek “Yoshikin” en is bekend onder de naam Global. De keukenmessen hebben vaak een hardheid tussen de 56-58 HRC en ze zijn erg sterk. Om deze reden is deze staalsoort ook erg geschikt voor professioneel gebruik.
Het bekende Damascusstaal staat bekend om zijn prachtige uiterlijk en de hoge hardheid. Damascus, ook wel damaststaal genoemd, bestaat uit meerdere lagen staal die worden samengevouwen. Van oudsher is dit een zeer complex en lang proces, waarbij de lagen handmatig gevouwen en verhit werden. Tegenwoordig gaat dit een stuk makkelijker.
Een lemmet van damaststaal bereikt een hoge hardheid, maar vooral een uniek gelaagd patroon. Keukenmessen blijven lang scherp en hebben een sierlijke uitstraling. Afhankelijk van het soort mes en het merk kan er een verschil in hardheid, aantal lagen en materialen zitten. Een voorbeeld van keukenmessen met Damaststaal zijn Samura Damascus, Miyabi en Kai Tim keukenmessen.
De staalsoort FC61 is eigenlijk een benaming van Zwilling voor 13C26 staal. Het wordt voornamelijk gebruikt voor Miyabi messen. Het lemmet heeft een hoog gehalte carbon en chroom. Het is dus vergelijkbaar met 13C26 staal. De kern van het lemmet bestaat uit FC61 staal en dit wordt omringd met 49 lagen damaststaal. Het lemmet heeft een hardheid van 61HRC. Het heeft dankzij het unieke verhittings- en afkoelingsproces een hoge krasbestendigheid, lang scherpte behoudt en de keukenmessen zien er natuurlijk prachtig uit.
Friodur ijsgehard roestvrij staal is een type staal dat bekend is dankzij Zwilling. Met Friodur wordt voornamelijk het verhardingsproces bedoeld. Eerst wordt het staal warmer dan 1000°C gemaakt, waarna het in een soort ijskast komt te staan om het staal snel af te laten koelen tot 800°C. Vanaf 800°C gaat het afkoelen wat langzamer. Dankzij deze manier van verharden blijft het lemmet langer scherp, heeft het een hoge resistentie en is de structuur geoptimaliseerd. Dit zorgt ook voor een vrij hoge hardheid, rond de 57 HRC. Bekijk de Zwilling keukenmessen, waarbij dit proces gebruikt wordt.
Koolstofstaal wordt ook wel carbonstaal genoemd, vanwege het hoge carbongehalte in het staal. Dit betekent dat het lemmet hard is maar ook gevoeliger voor roest. Het hoge carbongehalte zorgt voor een lang scherpte behoud en geeft keukenmessen met dit type staal een hoge hardheid. Eén van de bekendste messen die gemaakt is van koolstofstaal is het “molenmesje” van Robert Herder.
Het harde MC63 poederstaal is vooral bekend bij een deel van de Miyabi messen. Vaak wordt dit staal gebruikt om een harde kern te creëren en wordt er een andere staalsoort om het MC63 heen gebruikt. Zo wordt voor de Miyabi messen Takefu SG2 staal om de kern van MC63 staal gebruikt. Het MC63 staal heeft een zeer hoge hardheid, van ongeveer 63HRC.
Bij Miyabi worden messen met dit staal afgewerkt met de traditionele ‘Honbazuke’ slijpmethode. Hierbij wordt het mes met de hand geslepen om het lemmet extra scherp te maken en houden. Benieuwd? Neem dan eens een kijkje bij de Miyabi 6000MCT keukenmessen.
Het MC66 staal is een type staal dat is ontwikkeld in de Hitachi staalfabriek en voldoet aan de laatste poedermetaal technologie. Zwilling gebruikt de naam MC66 voor het staal, maar het is vergelijkbaar met ZDP189 staal. Het staal bestaat uit 3% voor carbon en 20% uit chroom. De MC66 kern wordt beschermd door maar liefst 100 lagen damaststaal en dat zorgt voor een prachtig lemmet met een hardheid van 63HRC. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje bij de Miyabi 5000MCD keukenmessen.
Een Japanse staalsoort die wordt gebruikt voor Chroma Type 301 Porsche Design keukenmessen is Type 301 staal. De staalsoort is voornamelijk gemaakt van molybdeen vanadium staal. De messen hebben ongeveer een hardheid van 56HRC en een hoog koolstofgehalte. Dit zorgt voor stevige en krasbestendige messen die gemakkelijk te slijpen zijn.
VG10 staal is een hoogwaardige soort staal afkomstig uit Japan. Een leuk weetje is dat de G voor goud staat en dat betekent dat dit staal een beetje goud in zich heeft, in elk geval de bestanddelen daarvan. Het lemmet heeft een hoog carbongehalte van ongeveer 1% en een chroomgehalte van maar liefst 15%. Afhankelijk welk proces er tijdens het verharden wordt gebruikt, kan het lemmet een hardheid hebben van 56 tot 60HRC. Daarnaast is het ook een populaire staalsoort om damaststaal mee te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de keukenmessen van Forged VG10 en Katai.
Het Japanse superstaal, ook wel VG-Max staal, komt ook uit de VG serie van de staalsoorten. Dit type staal wordt veel gebruikt door het merk Kai in de serie Shun. Dit type staal heeft een hoger percentage carbon dan VG10 staal, wat de messen nog langer scherp houdt. Daarnaast bevat het ook een hoger percentage chroom, voor een betere resistentie. De messen blijven dus lang scherp én mooi. Keukenmessen met dit type staal bereiken een hardheid van 60-61HRC. Ondanks dat het een harde staalsoort is, is het lemmet wel zelf te slijpen met de juiste slijpsteen en in de juiste slijphoek.
X50CrMoV15 staal staat bekend om zijn afkomst uit Duitsland en wordt door veel Europese merken keukenmessen gebruikt. Denk aan Zwilling, Wüsthof en Wartmann. Het staal staat bekend om zijn scherpte behoud en resistentie. Messen met dit type staal en die netjes worden onderhouden kunnen een leven lang meegaan. Het lemmet is gemaakt van onder andere carbon, chroom, molybdeen, vanadium en mangaan. Dit zorgt mede voor een hardheid van 52-56HRC, afhankelijk van de afwerking en de verhardingsfase. Het lemmet is gemakkelijk te slijpen. Dit type staal is een zeer toegankelijke en kwalitatieve staalsoort die veel gebruikt wordt.
Het Duitse X45CrMoV15 staal bestaat uit een iets andere samenstelling dan de X50CrMoV15 staal. Dit type staat heeft een lager koolstof gehalte, maar wel ongeveer hetzelfde gehalte Chroom. Afhankelijk van het verhardingsproces ligt de hardheid tussen de 56-57HRC. Een merk dat veel gebruikt maakt van deze soort staal is Diamant Sabatier.
Benieuwd welke staalsoort van onze keukenmessen past bij jouw gebruik? Wij denken graag mee. Neem gerust contact met ons op voor advies in je keuze.